Lilljumbon Broditsnurren Nora rallyt Götenerundan Alesvängen Strömkarlsrallyt

Tävling, Ort:

Lilljumbon, Falköping

Datum:

2003-05-01

Förare:

Danne

CO-driver:

Tomas Blomberg

Klass:

VOC C-förare

Resultat totalt:

18:e / 22

Sträckresultat:

15, 15, 15, 19

Kommentarer:

1:a tävlingen med den nya bilen, efter många SENA kvällar de sista dygnen, skulle vi nu äntligen få lön för mödan i garaget. Detta skulle alltså ske på Falköpings MKs tävling "Lill-Jumbon", en RS-tävling, där en sträcka på 3,4 km körs två gånger åt varje håll, totalt 13,6km. Redan i första kurvan på första sträckan började problemen denna gång, bromspedalen sjönk mot golvet, vi har antingen fått en stor luftficka i bromssystemet, eller om huvudbromscylindern är kass. Bromsarna fungerar dock, om än begräsat, under hela tävlingen. Detta blev dock ett stort problem under de blöta sträckorna. Första sträckan gick trots bromproblemen riktigt hyfsat fram till näst sista kurvan, som jag i min iver att tjäna sekunder kom för fort in i, och slutade i en däcktrave. 3,09 var tiden, 15 sekunder långsammare än snabbaste bil, ungefär vad vi tappade i avåkningen. Andra sträckan förflöt utan stora bekymmer, men med för lågt tempo, klockan stannade på 2,52, 10 sekunder efter ledaren. På tredje och fjärde sträckan hade vi otur med ösande regn under vår körning, så tiderna blev därefter. Tidigt startande bilar hade stor fördel av bättre bana, och pallplatserna togs av tre av de fem tidigast startande.

Det positiva vi tar med oss från tävlingen är att bilen fungerade genom hela tävlingen, om än med lite bekymmer, så kvällarna inför nästa tävling bör inte behöva blir så sena…

Bilder från tävlingen

Tävling, Ort:

Broditsnurren, Karlsborg

Datum:

2003-05-17

Förare:

Danne

CO-driver:

Tomas Blomberg

Klass:

VOC C-förare

Resultat totalt:

Brutit / 13

Sträckresultat:

-

Kommentarer:

Det var första gången vi skulle prova att åka asfalt med Arvtagaren, första gången med en VOC faktiskt, så vi försökte hålla förväntningarna på oss själva nere. Det blev ännu lättare när vi såg däcken som de andra skulle åka på, vi var ganska ensamma om att åka på standarddäck…


Tävlingen bestod av två special prov, varav det ena, 3,3km långt, skulle köras tre gånger , och det andra, 700m långt, skulle köras två gånger.


Första åket började bra, inga större misstag, även om det var svårt att hitta fäste med standarddäcken. I en långkurva med ca 500m kvar till mål snurrade vi, däcken blev för varma, och vi blev nästan helt utan fäste. Andra sträckan hade vi inte haft möjlighet att se innan, så det blev spännande att ge sig ut utan noter. En miss gjordes, när jag trodde att kurvan var tidigare än den egentligen var… Ett misstag som man inte har råd med på en så kort sträcka. Efter två sträckor låg vi alltså inte bra till i sammandraget, så målsättningarna sänktes ytterligare. Tredje sträckan, som var första sträckan för andra gången, gick riktigt hyfsat, även om det fortfarande var svårt att få fäste, och nu började vi hänga med tidsmässigt.


På fjärde sträckan, andra sträckan för andra gången hände det då, kopplingen rasade, och tävlingen var över för denna gång, vi lyckades ta oss i mål och tillbaka till servicen för att lasta, men någon vidare tävling var helt uteslutet.

Bilder från tävlingen

Tävling, Ort:

Nora rallyt, Nora

Datum:

2003-05-31

Förare:

Danne

CO-driver:

Tomas Blomberg

Klass:

VOC C-förare

Resultat totalt:

Brutit / 27

Sträckresultat:

-

Kommentarer:

Så var det äntligen dags för årets första riktiga rally, med noter och grusvägar i skogen. Våra förväntningar var höga, och vi hade satt målsättningen högt; om vi missade pallen var vi inte nöjda, trots att det var 27 anmälda i vår klass. Uppladdningen blev bästa möjliga, då vi åkte upp och lastade av bilen och gjorde allt klart redan på fredag kväll, klockan halv nio satt vi på vandrarhemmet och laddade tillsammans med Marcus Öhman som skulle köra service åt oss denna helg.


Tyvärr fick rallyt ett snabbt slut, med punktering efter en kilometer på första sträckan var våra planer på en pallplats grusade… Vi fullföljde sträckan, men eftersom vi körde med punktering i åtta kilometer så skadade vi styrväxeln, framvagnsbalken och vänster länkarm på den steniga sträckan. Många bilar bröt på den första sträckan till följd av den dåliga vägen, och tyvärr var vi en av dem…

Bilder från tävlingen

Vi har tyvärr inga bilder från Nora rallyt

Tävling, Ort:

Götenerundan, Götene

Datum:

2003-08-02

Förare:

Danne

CO-driver:

Erik Larsson

Klass:

VOC C-förare

Resultat totalt:

11:a / 15

Sträckresultat:

-

Kommentarer:

Efter en tung säsong så här långt, var nu målsättningarna inför tävlingen, som blir mitt ettårsjubileum som förare, lägre än på länge. Dessutom skulle nu min bror sitta i kartläsarstolen för första gången någonsin.

Trots semester så blev det bråttom med skruvningen inför tävlingen, klockan nio på fredagskvällen lastades DKP’n, utan att någon hasplåt monterats, och med ett mystiskt fel som gjorde att bilen stannade i tid och otid. Detta fel visade sig troligen vara en kombination av lite bensin och en buckla i tanken, och visade sig inte mer efter tankning. Något som däremot visade sig efter tankning på fredag kväll, var ett hål i tanken, ca 20 liter bensin rann ut på släpkärran…


På morgonen bar det så iväg mot Götene, med flickvännen Ulrika som tapper serviceflicka slumrandes i högerstolen. I Götene mötte vi upp med brodern Erik och nästa tappra serviceflickvän Madeleine, som tillbringat natten på hotell i Götene. Efter anmälan och besiktning som förflöt utan bekymmer, fick vi hjälp av Ronny Nilsson med justering av framvagn och tändning, STORT tack till dig Ronny!

Noter gicks igenom, och snart var det dags att ge sig ut på första sträckan. Det bar iväg ut på en mycket rolig sträcka, med mycket hopp och roliga partier, tyvärr gjorde sig min ringrostighet bakom ratten sig påmind, och tiden blev alldeles för dålig. Jag koncentrerade mig på att lyssna på noterna från Erik, och glömde helt bort att satsa och köra fort. Detta blev vi varse innan andra sträckan, och bestämde oss för att skruva upp tempot. Andra och tredje sträckan gick mycket bättre, noterna stämde fortsatt kanonbra, och bilen fungerade som den skulle. Placeringarna på dessa sträckor var kring en 7-8 plats. På fjärde sträckan började bilen kännas slö, och vid starten på sträcka fem upptäckte vi varför; vi hade pyspunka på vänster framhjul. Utan däck i bagaget hade vi då inget val, bara att köra på. Resultaten på SS 4 & 5 blev således inte de bästa, och vi landade på en slutlig 11:e plats.

Totalt sett var vi ändå nöjda med tävlingen, notläsningen fungerade kanon, och bilen hade fungerat som den skulle, vilket gav mersmak! Behöver jag säga att Erik anmälde sig som frivillig kartläsare till fler tävlingar?!?

Bilder från tävlingen

Tävling, Ort:

Alesvängen, Älvängen

Datum:

2003-08-30

Förare:

Danne

CO-driver:

Tomas Blomberg

Klass:

VOC C-förare

Resultat totalt:

4:a / 11

Sträckresultat:

3, 4, 4, 9, 13, 3, 3, 7

Kommentarer:

Nu var det dags igen. Tanken var bytt och hasplåten monterad, dessutom byttes luftfiltret inför tävlingen, något som skulle ha gjorts för ett år sedan eller mer… Allt klart, och med vetskapen om att bilen nu verkar kunna hålla en hel tävling så skruvade vi upp förväntningarna. Den här gången skulle vi inte bli frånåkta från början, utan vara med i toppen!

Första sträckan på 2,5km förflöt utan större problem, och tempot kändes bra. Vi gick ut som trea i klassen, och ledde med 2 sekunder på sträckan när vi kom i mål. Sträckorna flöt sedan på i ett högt tempo med bra flyt i notläsning och körning. På SS4 kom verkligheten i kapp oss, och vi provade att köra på fel sida om ett dike. Med lite tur klarade vi denna avåkning med tidsförlust och en intryckt skärm och stötfångare som enda minne. Skärmen och stötfångaren fixades på servicen av våra eminenta servicekillar, Lennart och Micke, och sen var det bara att sikta in sig på andra omgången på de fyra sträckorna.

Till min förvåning var det inte mycket man mindes från första varvet, men noterna fungerade om möjligt ännu bättre, och vi putsade tiderna på varje sträcka. På åttonde och sista sträckan dök samma kurva upp igen, lika plötsligt som senast, och diket fick ett nytt spår, något som avspeglade sig på sträcktiden…

Efter målgång var både jag och Tomas nöjda med tävlingen och att för första gången fått gå i mål utan större strul. Vid målet var det mycket krångel med tider; transportprickar som delats ut felaktigt, och en avåkning som gjorde att konstruerade tider skulle tas fram. Slutligen stod det klart att vi hamnade snäppet utanför pallen, på fjärde plats. Vårt hittills bästa resultat, och vi kunde för första gången på länge åka hem nöjda från en tävling.

Bilder från tävlingen

Tävling, Ort:

Strömkarlsrallyt, Trollhättan

Datum:

2003-09-06

Förare:

Danne

CO-driver:

Tomas Blomberg

Klass:

VOC C-förare

Resultat totalt:

Brutit / 12

Sträckresultat:

-

Kommentarer:

Underbart är kort…

Efter framgångarna förra helgen i Älvängen så hade vi nu siktet inställt på pallen, och vi skulle stå högst upp!!!

Förberedelserna gick bra, det var bara mindre grejor att åtgärda sedan förra helgen, vi bytte stötfångare och svetsade lite plåt. Dessutom monterade vi en kamera för att få actionbilder inifrån bilen.

På tävlingsdagen skulle så Tomas vägköra in bilen till anmälan, men halvvägs till Trollhättan stannade den. Vi lokaliserade felet, det var strul med strömförsörjningen till bränslepumpen, och lite försenade kom vi så till anmälan och besiktning på Saabmuséet i Trollhättan.

Vid starten på första sträckan var vi rejält laddade, vi kände till vägarna ganska bra, och vi ville verkligen göra ett bra resultat på hemmaplan. Dessvärre grusades planerna med kraft efter 3,5km på den berömda kabelvägen, som utgjorde första sträcka. Jag hade skruvat upp ett högt tempo på den krokiga sträckan, och i en tvär högerkurva som kom snabbt efter ett krön missade jag idealspåret och hamnade i lösgrus. Detta gjorde att vi kanade av vägen, slog i ett stenparti i diket och kastades upp på två hjul. I samma ögonblick som vi fick fyra hjul i backen frontalkrockade vi med ett träd. Kurvan hade skördat flera offer, men det är en klen tröst när man står med en bil som är skrot.

Det viktiga är att vi klarade oss oskadda ur situationen, och bara materiella värden har gått sönder. Nu blir det till att jaga sponsorer och leta upp en ny bil…

Bilder från tävlingen