EMK-kannan

Tävling, Ort:

EMK-kannan, Eskilstuna

Datum:

2015-08-29

Förare:

Danne

CO-driver:

Erik Larsson

Klass:

VOC B-förare

Resultat totalt:

1:a / 16

Sträckresultat:

1:a, 1:a, 1:a, 2:a, 1:a, 4:a

Kommentarer:

Äntligen stämde allt!

Uppladdningen inför EMK-kannan handlade mycket om psykningar mellan mig och Kent-Ola "Bobbo" Björklund. Han var fast besluten om att ta revansch för förlusten i Killingen för två veckor sedan, och mitt mål var naturligtvis att försöka förhindra detta. Inför Killingen hade jag satt en dekal i bakrutan med texten "Bobbo-killer", och till EMK-kannan hade Bobbo kontrat, se bild i bildspelet nedan :-)

SMK Trollhättan åkte i samlad trupp upp till Eskilstuna på fredag kväll och anmälda och besiktade redan på fredag kväll, även om vi var ute i sista minuten.

Min huvudsakliga mål var återigen att se till att vara före Kent-Ola i mål, men andraplatsen i Killingen hade gett mersmak, så visst fanns förhoppningar om att vara med och slåss i täten. På förhand var det Dennis Askling, Pontus Jardstedt och Andreas Westlund som kändes som de svåraste konkurrenterna.

Tävlingen innehöll 6 sträckor, och hela 4 av dem, alla omkring 5-6 km långa, skulle avverkas före service så det gällde att köra med insidan för att inte riskera att åka med stukad bil på flera sträckor.

SS1 kändes bra, det var krokiga vägar och det känns som att det passar oss bra med vår 240 som är lite motorsvagare än konkurrenterna, men lätt att hantera när det svänger mycket. När vi passerat mållinjen kollade vi resultaten och såg att vi satt snabbaste tid i klassen med ca 5 sekunder, vilket var långt över förväntan! Klassen är seedad efter ställnignen i Svenska rallycupen, så klassens snabbaste gick ut före oss så detta lovade gott! När Bobbo kom in med sin tid så var han dock bara 0,2 sek bakom oss, en tydlig signal om att det skulle bli en tuff fight!

SS2 hade samma karaktär som SS1, men känslan var att vi inte attackerade på samma sätt här inne. Resultet visade dock att vi åter var snabbast med flertalet sekunder till de som startat före oss, men återigen så skuggade Kent-Ola, nu 0,3 sek bakom!

Med gott självförtroende startade vi SS3 och nu kändes det som vi attackerade bra igen och vi kunde konstatera att vi var snabbast igen, nu med dryga 5 sekunder till Pontus Jardstedt. Spänd väntan på Bobbos tid, men den dröjer tyvärr. Det visade sig att han rullat i en lurig sväng på SS3 och tappade 2,5 minut på sträckan och han bröt tävlingen här.

Inför SS4 var nu läget att vi ledde klassen med 15 sekunder, så nu gällde det att försöka bevaka ledningen. Vi tog oss igenom sträckan med ett bra flyt i körningen, men med lite mindre satsning. Vi sätter andra tid i klassen med 0,5 sek upp till Dennis Askling som var snabbast här.

In till service, och vi fokuserade på att försöka hitta ett missljud i drivlinan som gäckat oss under dagen, innan SS2 var det ganska kraftigt missljud, men det hade avtagit igen. Vi hittade inget allvarligt, så det var bara att hålla tummarna att det skulle funka och vi gav oss ut mot de avslutande två sträckorna.

SS5 var tävlingens överlägset längsta med sina 18 km, så här kunde naturligtvis mycket hända. Sträckan var en riktig kraftmätare med riktigt krokig väg hela vägen och armarna var rikitigt möra när vi kom i mål. Solen var besvärligt låg och det vara några luriga kosrningar där vi var tvekade var sträckan gick, dessutom hade vi en kris i en skarp höger över smal brom som kom fort på efter ett krön. Dessbättre klarade vi oss med en stukad bakre stötfångare och en trasig baklampa. Med nervositet kollade vi tiderna på sträckan, till vår glädje kunde vi konstatera att vi vunnit även denna sträckan, marginalen var nästa 10 sekunder till Pontus som var tvåa.

Avslutande SS6 kunde vi ta det lugnt och fokusera på att undvika alla risker och i slutmålet kunde vi räkna hem vår första seger på mycket länge, och den första som B-förare! En riktigt härlig känsla som skapar ytterligare mersmak för säsongsavsllutningen.

Tyvärr krockar nästa deltävling i Svenska rallycupen med älgjakten, så vi måste hoppa över den. Vi siktar istället mot Nora där nästa deltävling i Förbundsmästerskapet går av stapeln 19/9. Tävlingen ingår även i Sverigeserien för VOC mekonomen, så motståndet kommer bli tufft!

Bilder från tävlingen

Glada grabbar efter prisutdelningen! Första klassegern som B-förare, och dessutom var A- och B-förare hopslaget i denna tävlingen!
SMK Trollhättan stod samlade på servicen innan start.
Till Killingen två veckor tidigare hade jag satt på en dekal där det stod "Bobbo-Killer", till EMK-kannan hade Kent-Ola "Bobbo" Björklund kontrat...
Actionbild från Christer Nystrand
Actionbild från emotorsport.se
Actionbild från SS5. Foto: JC Rallypics
Tidningsartikel från TTELA, onsdag 2/9
Arvid var stolt över pappa, så jag väcktes på söndag morgon med en grattis-teckning!