Rikspokalen

Tävling, Ort:

Rikspokalen, Örebro

Datum:

2015-10-17

Förare:

Danne

CO-driver:

Erik Larsson

Klass:

VOC B-förare

Resultat totalt:

6:a / 22

Sträckresultat:

9:a, 4:a, 6:a

Kommentarer:

Rikspokalen var den avslutande tävlingen i både Sverigeserien och Förbundsmästerskapet, så motståndet var väldigt tufft, det kunde vi konstatera redan på förhand när vi tittade igenom anmälningslistan.

Vårt mål med tävlingen var att försöka knipa andraplatsen i Förbundsmästerskapet bakom Kent-Ola Björklund, som vi konstaterade skulle bli tuff att kunna komma förbi. En bra placering skulle också kunna ta oss upp på en topp tio-placering i Sommarserien, och därmed skulle vi kunna komma med i utlottningen av priser på kvällens finalmiddag för Sverigeserien.

Allt flöt på bra inför tävlingen, och vädergudarna bjöd på en kall natt, men uppehåll, vilket uppskattas av oss då vi inte är så starka när det är blött och halt.

Tre sträckor skulle köras, och den första var 9 km långa Dyltastigen. Redan efter en knapp kilometer fick vi en rejäl sladd i en H3, och en tveksamhet för hur bra fästet var infann sig. Det avspeglades på resten av sträckan som gick lite kantigt. En sten som vi körde på gjorde att vi var rädd att vi hade punkterat, vilket ytterligare störde körningen. Det visade sig att vi tappat ca 4 sekunder på täten, men hade trots det realtivt lilla avstådet en blygsam 9:e plats, vilket bekräftade det vi på förhand sett, att det skulle bli tätt om placeringarna.

Efter service var det dags för dagens långsträcka; Ervalla, som mäter drygt 20,3 km, så här kommer mycket av tävlingen avgöras. Körningen stämmer bra här inne, även om vi kör lite väl försiktigt på sina ställen, men i målgång så är vi ändå nöjda med körningen och notläsningen som vi presterat. 4:e tid i klassen räckte det till, med 9 sekunder upp till Kent-Ola Björklund som är snabbast på den långa sträckan.

Vi försöker fortsätta på den fina känslan från SS2 när vi startar dagens sista sträcka, 4,6km långa Lövåsen. Det stämde inte riktigt lika bra, och lite för mycket fokus lades på att ta bilen hel i mål, så vi fick nöja oss med en 6:e tid, denna gången 3 sekunder efter de snabbaste i klassen.

I slutmålet blev det en febril aktivitet med kontroll av tider och jämförande med de övriga som representerar klubbar i Västra BF som konkurrerar med oss om poängen i Förbundsmästerskapet. Sekundrarna var inte riktigt på vår sida till 100%, så vi slutar på en 6:e plats i Sverieserien med 3 förare från Västra BF före oss i resultatlistan. Trots allt ett godkänt resultat, men med bara en sekund upp till femteplatsen och 2 sek till fjärde så kändes det lite snöpligt. Dock var det bara 0,7 sek till sjundplatsen också, så det var riktigt jämnt och tufft!

Det visade sig att vi med minsta möjliga marginal klarar tredjeplatsen i FM mot Daniel Torph, men tvingas se oss passerade av André Nygren som vann bland C-förarna och han kniper alltså andraplatsen bakom Kent-Ola som vinner denna dagen och drygar ut sergern i mästerskapet.

På den positiva sidan så klarar vi precis en tiondeplats i Sverigeserien och får vara med i utlottningen i VOC Mekonomen Sverigeserien.

Bilen är hel och nu är det bara att börja ladda för säsongens sista tävling som är Marknadsnatta i Skänninge som utgör finaltävling i Svenska Rallycupen där vi ska vara med och fajtas om en pallplats!

Bilder från tävlingen

Två små hjälpare som tvättar bilen före lastning
Tidig morgon i väntan på resten av gängen från SMK Trollhättan
Stilbild från Dalafotografen
Fin sladdbild från Conny Filppu
Foto: Eddie Bergström
Foto: Hans Edvarsson
Snygg bild från Joakim Winberg, Jwr Foto
Foto: Kim Koukkari
Foto: Kim Koukkari
Foto: Egon Kjernell, Rallybilden.se. Bild 1/3
Foto: Egon Kjernell, Rallybilden.se. Bild 2/3
Foto: Egon Kjernell, Rallybilden.se. Bild 3/3
Foto:J Buckman, Rallybilden.se. Bild 1/4
Foto:J Buckman, Rallybilden.se. Bild 2/4
Foto:J Buckman, Rallybilden.se. Bild 3/4
Foto:J Buckman, Rallybilden.se. Bild 4/4
Foto: Stefansphotos.se